Test MRT
Źródło: https://www.kaniowscy.pl/
Na czym polega test MRT?
Test jest metodą określającą składniki pokarmowe, na które występuje nadwrażliwość ze strony układu immunologicznego. W celu przeprowadzenia badania od pacjenta zostaje pobrana niewielka ilość krwi żylnej. Istotą testu jest zmierzenie, w jaki sposób zmienia się skład osocza po ekspozycji na kolejne antygeny (składniki pokarmów i dodatki chemiczne stosowane przy produkcji żywności). Dzięki tej metodzie pacjent dostaje odpowiedź nie tylko, na które produkty jest nadwrażliwy. Test dostarcza informacje o stopniu reakcji na poszczególne pokarmy. Są to bardzo cenne wskazówki, pomagające w ułożeniu zdrowej i zróżnicowanej diety.
Jak wygląda wynik badania?
Wynik badania to obszerna lista produktów, dodatków do żywności i składników leków. Obok sprawdzanych pozycji pokazany jest wykres świadczący o stopniu reakcji na antygen. Co więcej, stosuje się oznaczenie kolorystyczne. Czerwony wynik świadczy o dużej odpowiedzi immunologicznej. Żółty kolor oznacza umiarkowaną reaktywność. Produkty i dodatki oznaczone na zielono można traktować jako nie- reaktywne.